Om  Lana Botanica

"ull"

"fra planteriket"

Lana Botanica er et mikrofargeri i Valdres og Oslo som tilbyr små kvanta håndfarget ullgarn for salg. Etter å ha oppdaget mulighetene som ligger i botaniske fargestoffer ønsker vi å fokusere videre på denne inspirasjonen fra naturen gjennom prosjektet og butikken Lana Botanica. Det å bruke plantefarger gir en kontakt med naturen som vi verdsetter, og vi farger alt vårt garn utendørs. Botaniske farger skaper en palett med harmoniske og myke nyanser, der alle fargetoner passer sammen.

 

Vi har satt sammen ulike fargekits med det du trenger for å farge hjemme. Fargeekstrakter og beisemidler selges også enkeltvis for deg som heller vil plukke ut selv. Litt tilbehør har vi også, godt strikkeutstyr og verktøy til glede og nytte. Hvis du ikke har farget før anbefaler vi Kristine Vejars bok "The Modern Natural Dyer" så kommer du trygt i gang. Hvis du liker fargenyansene som kommer fra planteriket anbefaler vi deg sterkt å gå i gang med farging selv, ingenting slår tilfredsstillelsen av å strikke med egetfarget garn. Du trenger ikke ekstrakter heller, du kan sanke fra naturen rundt deg, og så supplere med botaniske ekstrakter for å få et fullt fargekart.

Plantefarging er et håndverk man aldri blir ferdig utlært i. Det oppstår nye resultater hver gang man farger, selv om man forsøker å gjøre nøyaktig det samme som sist. Derfor vil fargene på våre garn variere. Dette har sammenheng med alle faktorer i fargeprosessen; fra garnets sammensetning, til vannets bestanddeler og temperatur, vannrørerenes tilstand, til kokekarets metalltype, til jordsmonnet der plantematerialet er hentet fra, og til temperaturen planten har vokst opp i. Og naturligvis mengdeforholdet mellom alle elementene som skal i fargekjelen. Det er nesten et uendelig antall variabler som skal gå opp. Dette gjør prosessen overraskende og morsom hver gang.

Garnet vi fører kommer fra to europeiske leverandører som har spesialisert seg på innkjøp av ull fra små bønder i Europa og Sør-Amerika. Dette bidrar til at flere kan bli boende i sine landsbyer og hos sine familier og tjene penger uten å flytte til byer. Slik holdes gammel kunnskap og kulturlandskap ved like, og dyrene får gode liv utenfor storproduksjon. Fargeekstraktene kommer hovedsakelig fra India, fra leverandør som vektlegger skånsom produksjon og forsiktig utvinning. Enkelte ekstrakter kjøpes inn fra USA, Mellom- og Sør-Amerika. 

 

Lana Botanica satser ikke på å ha mest varer og størst utvalg, men vi vil være en mikroaktør for inspirasjon og videreutvikling av strikking og plantefarging som hobby og livsstil. 

Sist men ikke minst; vi ber om ekstra tålmodighet fra deg som kunde fordi vi virkelig er et mikroforetak. Det er ikke sikkert vi har ferdig farget garn på lager til enhver tid, da fargeprosessen er langsom og arbeidskrevende. Spesielt på vinterstid kan det gå tid før ferdig farget garn blir tilgjengelig. Alt med plantefarging tar tid, strikking tar tid, alt som skal gjøres ordentlig tar tid. Det vi driver med er virkelig   s  l  o  w fashion.

 

Bildene over viser 5-grams mikrohesper i prosesser med prøvefarging. 

© LANABOTANICA 2020

Sørlie Lana Botanica

Bøkkerveien 10A 0579 Oslo 

Org.nr: 925225924

1200px-Instagram_icon.png

Følg oss på instagram