Om  Lana Botanica

"ull"

"fra planteriket"

Lana Botanica er et mikrofargeri i Valdres, med kontor og lager i Oslo, som tilbyr små kvanta håndfarget ullgarn for salg. Vi bruker kun farger fra naturen, som er høstet og prosessert på skånsomme måter. Når du bruker botaniske ekstrakter og andre naturlige fargestoffer er du med på å opprettholde en sirkulær produksjon av fornybare ressurser som er bra for planeten vår. Botaniske farger skaper dessuten en palett med harmoniske og myke nyanser, der alle fargetoner passer sammen. Fargeekstraktene våre kommer hovedsakelig fra India, fra leverandører som vektlegger forsiktig utvinning og er miljøsertifiserte. Enkelte ekstrakter kjøpes inn fra USA, Mellom- og Sør-Amerika etter samme kriterier. Husk at når du kjøper botaniske ekstrakter betaler du også bonden som har sådd frøene og stelt, sanket og tørket plantene. Vi fører kun ekstrakter hos oss, dette er et miljøbasert valg. Det trengs så lite farge at Co2-avtrykket av transporten blir så lavt som mulig. Skulle vi importert hele planter og biter av trærne blir dette regnestykket helt annerledes, da det trengs langt mer råmateriale til å farge et hespe garn. Hele planter kan vi heller sanke fritt i naturen der vi bor.

 

Vi har satt sammen ulike fargekits med det du trenger for å farge hjemme. Fargeekstrakter og beisemidler selges også enkeltvis for deg som heller vil plukke ut selv. Litt tilbehør har vi også, godt strikkeutstyr og verktøy som er ment å vare lenge. Hvis du ikke har farget før anbefaler vi Kristine Vejars bok "The Modern Natural Dyer" så kommer du trygt i gang. Hvis du liker fargenyansene som kommer fra planteriket anbefaler vi deg sterkt å gå i gang med farging selv, ingenting slår tilfredsstillelsen av å strikke med egetfarget garn. Og du trenger ikke våre ekstrakter for å farge, du kan sanke fra naturen rundt deg, og så eventuelt supplere med botaniske ekstrakter for å få et fullt fargekart eller den nyansen du ønsker.

Plantefarging er et håndverk man aldri blir ferdig utlært i. Det oppstår nye resultater hver gang man farger, selv om man forsøker å gjøre nøyaktig det samme som sist. Derfor vil fargene på våre garn variere. Dette har sammenheng med alle faktorer i fargeprosessen; fra garnets sammensetning, til vannets bestanddeler og temperatur, vannrørenes tilstand, til kokekarets metalltype, til jordsmonnet der plantematerialet er hentet fra, og til temperaturen planten har vokst opp i. Og naturligvis mengdeforholdet mellom alle elementene som skal i fargekjelen. Det er nesten et uendelig antall variabler som påvirker resultatet. Dette gjør prosessen overraskende og morsom hver gang.

 

Garnet vi fører kommer fra to europeiske leverandører som har spesialisert seg på innkjøp av ull fra små bønder i Europa og Sør-Amerika. Dette bidrar til at flere kan bli boende i sine landsbyer og hos sine familier og tjene penger uten å flytte til byer. Slik holdes gammel kunnskap og kulturlandskap ved like, og dyrene får gode liv utenfor storproduksjon. En del av garnet vårt er både forsterket og superwashbehandlet. Superwashbehandling gjør at ullen ikke tover seg, det er kløfritt mot huden, det tåler maskinvask, og er lettere å farge. Superwash-behandlingen gjøres i Europa etter dagens miljøregler, så vannet som slippes ut etter produksjonen faktisk er renere enn kranvannet som går inn i produksjonen. Det er likevel et faktum at superwash-behandlet garn i seg selv ikke er like miljøvennlig som ubehandlet garn. Årsaken til at vi likevel har en del av dette garnet er at det samlet sett er bruken av det vi strikker som avgjør graden av miljøvennlighet. Det er ikke miljøvennlig å strikke plagg som ikke blir brukt, selv om ullen er ubehandlet. Det er mer miljøvennlig å strikke i superwashgarn hvis det er disse plaggene som faktisk blir brukt og går i arv over tid. Vi ønsker derfor å ha begge deler hos oss. Det vil bli en overgang fremover mot mer ubehandlet garn, men det skal testes og undersøkes grundig for fargeekthet og fibersammensetninger før det dukker opp for salg. 

 

Sist men ikke minst; vi ber om ekstra tålmodighet fra deg som kunde fordi vi virkelig er et mikroforetak. Lana Botanica er et sideprosjekt ved siden av full jobb. Det er ikke sikkert vi har ferdig farget garn på lager til enhver tid, da fargeprosessen er langsom og arbeidskrevende. Spesielt på vinterstid kan det gå lang tid før ferdig farget garn blir tilgjengelig. Alt med plantefarging tar tid, strikking tar tid, alt som skal gjøres ordentlig tar tid. 

 

Bildene over viser 5-grams mikrohesper i prosesser med prøvefarging. 

© LANABOTANICA 2021

Transp_frakt kopi.gif

Sørlie Lana Botanica

Bøkkerveien 10A 0579 Oslo 

Org.nr: 925225924

1200px-Instagram_icon.png

Følg oss på instagram